Een ogenblik geduld a.u.b.

Yoga-ondernemer in opmars

author: Edward Diemel
Door corona werken veel mensen al maanden thuis. Werk en privé lopen door elkaar en dat kan stress opleveren. Yoga zorgt dan voor mentale ontspanning. En dat hier behoefte aan is, blijkt uit het KVK Handelsregister. Het aantal yoga-ondernemers is in vrijwel heel Nederland de afgelopen 5 jaar gegroeid. In totaal met maar liefst 110%.

Aantal yoga-ondernemingen groeit enorm

Sinds 2015 is het aantal ondernemingen dat zich met yoga bezighoudt gegroeid van 4.424 naar 9.284. Volgens Marco Rodie, voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Yogascholen Nederland (VYSN) heeft deze enorme groei vooral te maken met een veranderende maatschappij. “Individualisering en toenemende werkdruk vergroten de vraag naar ontspanning en zingeving. Aandacht voor gezondheid is meer dan voeding alleen, daar hoort ook zorg voor het lichaam bij. Zowel fysiek als mentaal”.

Meeste yogabedrijven in Noord-Holland

In Noord-Holland heb je de meeste keus je te verdiepen in de ‘boom’, ‘dolfijn’ of ‘kraanvogel’. Ruim 2.800 ondernemingen bieden yogalessen aan. In Zuid-Holland is dat een stuk minder. Met ruim 800.000 meer inwoners, is het aantal yoga-ondernemingen daar bijna 1.000 minder. In Zeeland (130) en Flevoland (160), vind je de minste yogabedrijven.
Ten opzichte van 2015 is de grootste groei te zien in Groningen, waar nu 134% meer yoga-ondernemingen zijn. In Flevoland is de groei met 63% het minst sterk.

Toename per provincie (2015-2020)

 kvk_infographic_datadinsdag yoga_absoluut en percentage

(Bron: KVK Handelsregister)

Ondanks de opkomst van digitalisering en YouTube, zijn yogalessen populair. Rodie: “De kracht zit vooral in de beleving van het persoonlijk aanwezig zijn tijdens de les. Het imago van zweverig en vaag is al lang verdwenen.”

Meeste yogamogelijkheden per inwoner in Noord-Holland

Per 100.000 inwoners zijn in Noord-Holland maar liefst 95 mogelijkheden om te werken aan je mentale en fysieke gezondheid. Utrecht en Zuid-Holland volgen op afstand met respectievelijk 66 en 48 yogabedrijven per 100.000 inwoners. Inwoners van Drenthe (30), Overijssel (31) en Zeeland (33) hebben de minste keus. Rodie verwacht dat de groei in de grote steden nu afvlakt. “Na de sterke groei in de grote steden is nu de rest van Nederland aan de beurt.”

Yogaondernemingen per 100.000 inwoners per provincie (2015-2020)

 kvk_infographic_datadinsdag yoga_per honderdduizend

(Bron: KVK Handelsregister)

Wil jij je eigen yogastudio beginnen? Dit moet je regelen.