Alle ondernemingen met uitzondering van:
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² jr).
Utiliteitsgebouwen zijn alle gebouwen die geen woningbestemming hebben. Zij vallen grofweg te verdelen in bedrijfsmatig vastgoed zoals kantoren en winkels en maatschappelijk vastgoed, zoals ziekenhuizen, scholen, sporthallen en gemeentehuizen.
Het gaat hier om de geldige energielabels, niet om de voorlopige energielabels.
Dit dashboard is gebaseerd op gegevens uit de Conjunctuurenquête Nederland, kortweg COEN. De COEN brengt voor het Nederlandse bedrijfsleven vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen in kaart, uitgesplitst naar regio, bedrijfstak en bedrijfsgrootte. De resultaten vormen de basis voor het ondernemers vertrouwen. Deze samenvattende stemmingsindicator geeft de richting aan waarin de Nederlandse economie, specifieke bedrijfstakken of regio's zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen.
In de COEN wordt gewerkt met saldo’s. Een saldo ontstaat door het percentage ondernemers dat zijn ervaring of verwachting als negatief ziet, af te trekken van het percentage dat een positieve ervaring of verwachting meldt. Als bijvoorbeeld 10 procent van de ondernemers een dalende omzet had en 20 procent een stijgende omzet, ontstaat een saldo van +10 procent. Het saldo geeft in één oogopslag weer of de stemming onder ondernemers positief of negatief is en in welke mate.
Alle winkelgebieden in Nederland met uitzondering van wijk- en buurtwinkelcentra, binnenstedelijke winkelstraten, supermarktcentra en verspreide bewinkeling.
Een winkelpand wordt als leegstand geregistreerd indien het redelijkerwijs de verwachting is dat in het (leegstaande) pand een verkooppunt in de detailhandel, horeca of consumentverzorgende dienstverlening zal terugkomen. Daarnaast gelden de volgende criteria:
Selectiebestand van bedrijventerreinen met minimaal 10 vestigingen én 100 banen.
Gegevens over kantoren in Nederland. Cijfers op het niveau van gemeenten, regio’s, provincies en Nederland totaal.
Een pand is een kantoor als dit pand voornamelijk wordt gebruikt voor werkzaamheden vanaf achter het bureau. Daarbij gelden nog de volgende voorwaarden:
Het verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) in m² van de kantoorruimte. Er zijn 3 bronnen op basis waarvan het VVO wordt bepaald:
Het type locatie waarin het kantoorpand gelegen is. Er worden 5 locatietypen onderscheiden:
Eigen gebruik: de eigenaar van het kantoor is tevens de gebruiker van het kantoor.
Huur: de gebruiker van de kantoorruimte huurt deze van de eigenaar.
Het energielabel van het verblijfsobject volgens EP-online.nl. De labels zijn samengevoegd in 4 groepen:
KVK, augustus 2024