Een ogenblik geduld a.u.b.

Wie laat de hond uit?

author: Edward Diemel
Tijdens de coronacrisis is de vraag naar huisdieren, waaronder honden, fors toegenomen. Maar wat als we straks weer naar het werk mogen: wie laat dan de hond uit? Inschrijvingen in het KVK Handelsregister laten zien dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken. De afgelopen 5 jaar is het aantal hondenuitlaatservices met bijna 52% gestegen.

Flinke toename aantal uitlaatservices

Sinds 2016 is het aantal hondenuitlaatservices in Nederland gegroeid van 941 naar 1428 . Zal dit aantal de coronacrisis overleven? Harold Meinders van Kwispel Hondenuitlaatdienst in Almere geeft aan dat het ook nu tijdens de coronacrisis erg druk is. "Ondanks dat mensen veel thuiswerken is er onvoldoende tijd de hond uit te laten en te werken."

Aantal hondenuitlaatservices in Nederland (2016-2021)

Aantal hondenuitlaatservices in Nederland sinds 2016

(Bron: KVK Handelsregister)

Veel keus in Zuid-Holland

Zuid- en Noord-Holland hebben de meeste uitlaatservices. Respectievelijk 379 en 299 ondernemingen staan daar klaar om de hond uit te laten. In deze provincies is het aantal huishoudens ook het grootst. Voor de inwoners van Zeeland (26) en Groningen (27) is de kans het grootst dat ze de hond zelf moet uitlaten.

Meeste mogelijkheden per huishouden in Flevoland

Per 100.000 huishoudens zijn in Flevoland de meeste hondenuitlaatservices te vinden. Per 100.000 huishoudens zijn ruim 24 uitlaatservices beschikbaar. In Limburg (7) en Groningen (9) is dat aantal een stuk kleiner.

Meinders: "In Flevoland is voldoende vraag naar uitlaatservices. Klanten die in Amsterdam werken, mensen met wisselende diensten in bijvoorbeeld de zorg of mensen op leeftijd. Weer of geen weer, de honden moeten uitgelaten worden, dus dat gaat door."

Mensen die kansen zien in deze branche, doen er volgens Meinders goed aan vooraf te informeren waar ze grotere groepen honden kunnen of mogen uitlaten. Natuurgebieden zijn namelijk niet altijd geschikt, omdat daar wilde dieren leven. “Kijk of er een terrein beschikbaar is waar je een groot aantal honden tegelijk kunt uitlaten en laten spelen. Met 2 of 3 hondjes aan de lijn lopen levert niet genoeg op.”

Aantal uitlaatservices per 100.000 huishoudens (2016-2021)

Aantal hondenuitlaatservices per 100.000 huishoudens per provincie sinds 2016

(Bron: KVK Handelsregister)

Wil jij je eigen hondenuitlaatdienst beginnen? Dit moet je ook regelen.