De mogelijkheid in Nederland een winkel in tweedehands kleding binnen te lopen wordt steeds groter. Vooral het laatste jaar is een flinke stijging van 7% te zien. Waren er in 2019 nog 2.252 tweedehands kledingwinkels, nu zijn het er 2.415.
Handel in tweedehands goederen ontstond eind jaren 70 uit irritatie over de groeiende afvalberg. Vooral in grotere steden. De meeste winkels in tweedehands kleding vinden we in Noord-Holland (454) en Zuid-Holland (396). Opvallend is dat het aantal winkels in tweedehands kleding in Drenthe de laatste 5 jaar daalde met 21%.
(Bron: KVK Handelsregister)
We kopen en verkopen in grote getale onze kleding via online platforms als Vinted en Marktplaats. Ook Zalando stort zich tegenwoordig op vintage. Fashionexpert en KVK-adviseur Fatma Sener, herkent de opmars van tweedehands kleding en voorspelt dat meerdere aanbieders gaan volgen. “Trendwatchers gaven vorig jaar al aan dat vintage in opmars is. En consumenten zijn zich steeds meer bewust van de prijs en de herkomst van de kleding die ze kopen”.
Per 100.000 inwoners vind je in Zeeland 20 tweedehands kledingwinkels. Dat is meer dan in andere provincies. In Flevoland zijn slechts 4 winkels per 100.00 inwoners beschikbaar.
Sener geeft aan dat ze de markt voor tweedehands kleding ook op een andere manier ziet groeien. Namelijk door het ontstaan van Secondhand Clothing Designers. “De consument wordt steeds kritischer en wil weten waar de kleding vandaan komt. Tweedehands is al geproduceerd, waardoor je niet opnieuw iets van de aarde hergebruikt”.
Zie jij kansen in het starten van een eigen winkel in tweedehands kleding? Dit moet je regelen.