Het aantal bij KVK ingeschreven druiventelers, gericht op wijnconsumptie, is sinds 2016 met bijna 82% gestegen: van 94 naar 171.
Op de keuze van druivensoort en bewerking van de grond hebben de druiventelers invloed. Voor wat betreft de belangrijke factor klimaat zit het mee of niet. Deze ‘terroir’ biedt mogelijkheden om overal in Nederland wijngaarden te beginnen en de perfecte druif te telen.
(Bron: KVK Handelsregister)
Ben je op zoek naar cijfers per gemeente? Maak dan gebruik van de widget Data Dinsdag.
De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten behartigt de belangen van druiventelers. In Nederland vind je zo’n 250 hectare wijngaarden. Met de opbrengst hiervan produceren Nederlandse wijnboeren ruim 900.000 liter wijn, goed voor zo’n 1 miljoen flessen wijn. Deze wijnen verkopen zij vooral zelf of via gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants.
Internationaal staat Nederlandse wijn goed aangeschreven, maar om internationaal door te breken wordt in Nederland te weinig geproduceerd. Zelfs in het voor druiventelers topjaar 2018, toen maar liefst 950.000 liter Nederlandse wijn is geproduceerd.
Dik Beker, woordvoerder van de VNWP: “Wijnboer is een ambachtelijk en arbeidsintensief vak. Naast de groene vingers die je nodig hebt voor een goede teelt, is microbiologische kennis van belang”. Het proces om van druif tot een goede wijn te komen vraagt zorgvuldigheid. Beker vervolgt: “Een klein foutje in bijvoorbeeld het gistingsproces maakt de wijn ondrinkbaar.”
Gelderland heeft met een aantal van 46 de meeste druiventelers. Limburg volgt met 27. De minste druiventeelt zien we in Groningen (2) en Utrecht (3). Alleen in Groningen daalde het aantal druiventelers: van 5 in 2016 naar 2 in 2021.
De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met 12. Een stijging van 300%.
“Nieuwe druivenrassen, die beter passen bij het Nederlandse klimaat, maken dat druiventeelt in Nederland mogelijk is”, aldus Beker. Een hectare druiven kost 500/600 uur arbeid en levert ruim 3500 liter wijn op. De prijs van een fles wijn komt dan al gauw uit op 15 euro. Voor de meeste wijnboeren is de opbrengst onvoldoende om van te leven. Daarom combineren zij de wijngaard vaak met andere bronnen van inkomsten, zoals agrotoerisme en zorgboerderijen.
Beker verwacht de komende jaren nog een kleine groei in het aantal wijngaarden. “Maar de grote groei is geweest. De nadruk in de wijnbouw zal de komende jaren liggen op duurzaamheid en producten uit eigen streek.”
Dat er naast commerciële druiventeelt veel interesse is voor wijnbouw vertelt Peter Siebrands van Wijnbouwers der Lage Landen: “In Nederland telen ongeveer 675 hobbyisten druiven om wijn van te maken voor eigen consumptie. Voor een enkeling is het een opstap naar professionele wijnboer”. Hij benadrukt enkeling. Omdat voldoende grond ontbreekt, blijft het voor de meesten een hobby.”
Wil jij meer weten over een Nederlandse wijngaard? Lees dan het verhaal: De proefstrategie van een wijnkampioen.