Het aantal buitenlandse supermarkten is de afgelopen 5 jaar met 11% gestegen naar bijna 820 levensmiddelenwinkels, zo blijkt uit het KVK Handelsregister. Theo Urselmann, branchemanager van het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers, voorziet dat deze relatief kleinschalige winkels een grotere rol gaan spelen op de Nederlandse markt. “Klanten zijn echt specifiek op zoek naar producten die in standaardsupermarkten niet of moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar het bijt elkaar niet.”
Consumenten hebben steeds meer mogelijkheden thuis een traditioneel buitenlands gerecht op tafel te zetten. De authentieke ingrediënten zijn op meer plekken verkrijgbaar. Volgens het KVK Handelsregister is het aantal buitenlandse supermarkten sinds 2016 met bijna 11% gegroeid. Van 740 naar 819 supermarkten.
(Bron: KVK Handelsregister)
Het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers is belangenbehartiger van zelfstandig detaillisten in onder andere food en non-food. Woordvoerder Theo Urselmann vertelt dat niet alleen mensen met een migratie-achtergrond, maar ook meer en meer Nederlanders hun weg naar de buitenlandse supermarkt weten te vinden. Buitenlandse supermarkten onderscheiden zich door het aanbieden van niche-producten. “Klanten zijn echt specifiek op zoek naar producten die in standaardsupermarkten niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.”
Een ander belangrijk kenmerk is dat deze winkels vaak kleiner zijn dan de gemiddelde standaardsupermarkten in Nederland. Ook aan de locatie stellen buitenlandse supermarkten minder eisen, hun doelgroep komt ook wel als ze de auto niet voor de deur kunnen parkeren. Urselmann: “Hierdoor is de investering voor de ondernemer relatief laag.”
Zuid-Holland heeft met een aantal van 211 de meeste buitenlandse levensmiddelenwinkels. Dat is ruim een kwart van het totaal. Noord-Holland volgt op de voet met 207. De minste buitenlandse supermarkten vind je in Drenthe (14) en in Friesland (17) en Zeeland (17).
De groei van het aantal buitenlandse supermarkten is met 68% het grootst in Zeeland. Ook Flevoland kende een grote groei van 57%. Opvallend is dat Overijssel de enige provincie is met een afname in het aantal buitenlandse supermarkten, namelijk 30%. In Friesland bleef het aantal buitenlandse supermarkten gelijk.
In heel Nederland is het aantal buitenlandse supermarkten per 100.000 inwoners gestegen van 4,4 in 2016 naar 4,7 in 2021. Noord-Holland kent daarbij de meeste buitenlandse supermarkten: 7,2 per 100.000 inwoners. Zuid-Holland volgt met 5,7. Friesland (2,6), Utrecht (2,8) en Drenthe (2,8) en Zeeland (2,6) kennen de minste buitenlandse winkels per 100.000 inwoners.
Het verbaast Urselmann niet dat er zoveel buitenlandse supermarkten in de Randstad zijn. “Niet alleen omdat daar de meeste mensen wonen, maar ook omdat meer mensen daar een migratieachtergrond hebben.” Verder constateert hij dat spreiding van doelgroep, spreiding van aanbod brengt. Poolse supermarkten zitten bijvoorbeeld redelijk verspreid over het land, aangepast aan de spreiding van mensen met een Poolse afkomst. Een voorbeeld hiervan is de inzet van seizoenarbeiders in de Flevopolders voor de bollen- en akkerbouw. Dit kan een reden zijn dat het aanbod in Flevoland gegroeid is.”
Hij denkt niet dat buitenlandse supermarkten een bedreiging voor de reguliere supermarkten vormen. “Het vaak specifieke aanbod van producten in de buitenlandse supermarkt wijkt af van wat we in Nederland gewend zijn. En zodra er hardlopers onder de buitenlandse producten zijn, pikken de Nederlandse supermarkten dit vaak snel op.”
Urselmann ziet ook dat corona deze groep ondernemers geen windeieren gelegd heeft. “Acties als ‘Koop Lokaal’ hebben voor extra klanten gezorgd.”
Wil jij weten hoe je een supermarkt begint? Dit moet je regelen.