Een ogenblik geduld a.u.b.

Blijft Brabant Nederlands bierwalhalla?

door Edward Diemel
Regionaal of lokaal zelfgebrouwen bier valt in de smaak. Zo goed, dat het aantal bierbrouwerijen in Nederland sinds 2016 met 126% is gestegen. Hoewel het aantal bierbrouwers in Brabant nog het grootst is, is in de Randstad een flinke groei te zien. In Zuid-Holland groeide het aantal brouwers zelfs met bijna 200%. En de groei lijkt er nog niet uit te zijn.  

 

Aantal bierbrouwerijen groeit sterk

Sinds 2016 is het aantal bierbrouwende bedrijven met maar liefst 126% gestegen. Het merendeel van de brouwers, ruim 72%, staat als bierbrouwerij ingeschreven in het KVK Handelsregister. Voor de overige 28% is bierbrouwen een nevenactiviteit.

Aantal bierbrouwerijen in Nederland sinds 2016

Aantal bierbrouwerijen in Nederland sinds 2016

(Bron: KVK Handelsregister)

Jitze Vellenga, verenigingsmanager van Craft Brouwers Nederland, herkent deze groei. “Door de toenemende vraag naar lokale producten is het aantal brouwerijen enorm gestegen. Veel brouwerijen halen het overgrote deel van hun omzet dan ook in een straal van 25 kilometer van het bedrijf. Waar de biermarkt gedomineerd werd door pils, zie je nu steeds vaker een bierkaart met volop keus voor de klant. De consumptie van de speciaalbieren gaat echter niet ten koste van het ‘gewone’ bier, maar van andere dranken.”

Veel brouwers in Noord-Brabant

Ruim 21% van alle brouwerijen (208) vinden we in Noord-Brabant. Noord-Holland volgt met 188 bierbrouwerijen. In Flevoland (18) en Drenthe (22) vind je er een stuk minder.

De groei is het sterkst in Zuid-Holland, namelijk 194% in de afgelopen 5 jaar. Met 56% is de groei het minst in Groningen.

Per 100.000 inwoners zijn in Noord-Brabant de meeste bierbrouwerijen (8,1) te vinden. Noord-Holland en Zeeland delen de tweede plek (6,5). In Zuid-Holland (4) en Flevoland (4,2) zijn de minste brouwers per 100.000 inwoners actief.

Aantal bierbrouwers per provincie, per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal bierbrouwerijen per provincie per 100.000 inwoners sinds 2016

(Bron: KVK Handelsregister)

“Er is nog meer groei mogelijk”

Vellenga geeft aan dat het grote aantal brouwerijen in Brabant te maken kan hebben met de bourgondische levensstijl. Maar ook omdat de ‘pilscultuur’ in het van oorsprong katholieke zuiden minder voet aan de grond gekregen heeft. Het grote aantal hipsters in Amsterdam, dat hun eigen biertje willen drinken, krikt het aantal bierbrouwerijen in Noord-Holland flink omhoog. Vellenga: “De handel in lokale bieren zou veel groter kunnen zijn. Daar is nog veel winst te behalen. Vanwege regelgeving is het voor kleine brouwerijen vaak niet te doen om naar bijvoorbeeld Duitsland te exporteren. Europese regelgeving zou kunnen helpen.
” Dat de horeca gesloten is door corona-maatregelen heeft veel omzet gekost. “Maar supermarkten, slijterijen en webshops hebben de afzet voor een groot deel goedgemaakt. Daar is namelijk een grote groei gerealiseerd.”

Wil jij je eigen bierbrouwerij beginnen? Dit moet je regelen.