Een ogenblik geduld a.u.b.

Uitvaartbranche blijft groeien

author: KVK intern

Het aantal ondernemingen in de uitvaartverzorging blijft groeien, ook het aandeel zzp’ers hierin stijgt. Tussen 2014 en 2024 is het aantal vestigingen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in deze branche met 67% toegenomen, van 1.867 naar iets meer dan 3.100. Het aantal zzp’ers steeg met een toename van 110% nog sterker.

Brigitte Wieman, directeur van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) verklaart de stijging als volgt: “De vraag naar onze producten en diensten kan niet beïnvloed worden. Net zoals bij verloskundigen is er binnen deze branche ook geen invloed op hoe veel vraag er zal zijn. Maar met de stijging van de bevolking, stijgt ook het aantal overlijdens. Vergrijzing draagt ook bij aan de toename van het aantal overledenen, maar de stijging van het aantal uitvaart-ondernemers is groter dan de stijging van het aantal overledenen.”

Steeds meer jongeren

Uit de gegevens in het Handelsregister blijkt dat de gemiddelde leeftijd van ondernemers in de uitvaartzorg op 55 jaar ligt. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde leeftijd van een ondernemer in Nederland (45 jaar).

“Veel starters in dit werk, doen dit nadat ze zelf kennis hebben gemaakt met de branche, bijvoorbeeld omdat ze een uitvaart bijgewoond hebben. Naarmate mensen ouder worden gaan mensen er meer over nadenken. Toch vinden ook jongeren het steeds interessanter. Zij starten vooral in loondienst en doen daar de nodige kennis en ervaring op, om mogelijk later een eigen onderneming te starten. Binnen deze branche zijn kennis en mond tot mond reclame belangrijk, dus deze aanloop in loondienst is zeer nuttig”, aldus Wieman.

Groei per provincie

De groei van het aantal vestigingen in de uitvaartverzorging is het sterkst in de provincie Flevoland (+88%). Ook Friesland (83%), Brabant (81%) en Noord Holland (80%) laten een forse groei zien. In geen enkele provincie nam het aantal af. 

Sterke groei vrouwelijke ondernemers

Aan het begin van dit jaar waren er 2.655 ondernemers actief in de branche, waarvan 1.766 vrouw. Het aandeel vrouwelijke ondernemers bedraagt daarmee 67%, wat ver boven het gemiddelde aandeel (38%) in het Nederlandse bedrijfsleven ligt. Tussen 2014 en 2024 is het aandeel vrouwelijke ondernemers ook sterker gegroeid dan mannelijke ondernemers (126% tegenover 34%).

Parttime zzp’ers

Wat verder opvalt is de sterke groei van het aantal parttime zzp’ers. Tussen 2014 en 2024 is deze groep gegroeid met iets meer dan 150%. “Binnen de uitvaartzorg vervullen zij vooral de regierol. Hieronder vallen bijvoorbeeld het vinden van vervoer, de verzorging van het levenloze lichaam en het begeleiden van de ceremonie. In het bijzonder vrouwen doen dit werk als parttime zzp’er”, legt Wieman uit.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Vanaf 2025 wordt door de Belastingdienst strenger gekeken naar schijnzelfstandigheid. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) is bedoeld om zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. KVK helpt (beginnende) ondernemers schijnzelfstandigheid voorkomen: Wet DBA: voorkom schijnzelfstandigheid | KVK